Joseph Zbukvic, dag 1
Vi hade förmånen att komma med på en workshop med Joseph Zbukvic, en av världens bästa akvarellmålare. Jag har försökt att få en plats i många år, men hans kurser har alltid varit fullbokade. Förra året kring jul skulle platserna för en workshop i Girona släppas. Exakt klockan tre lyckades jag trycka på knappen och betala förskottet i rätt tid. Det var tur, kölistan för komma med vid eventuellt återbud är på över 350 personer.
Vem är då denne populäre artist?
Joseph Zbukvic föddes 1951 i Zagreb, i dåvarande Jugoslavien. Han är autodidakt och har målat hela sitt liv. Som artonåring immigrerade han till Australien på grund av det politiska läget i hemlandet. Där utbildade han sig till industriell designer men upptäckte ganska snart att akvarell skulle bli hans liv. Han gjorde snabbt succé på utställningar och hade stora framgångar i olika konst tävlingar.
Första dagen målade vi en studio ovanför en bar i Girona. Joseph demade en mycket enkel bild med en strand, ett berg och en man med hund.
– Det här är enkelt, senare i veckan blir det mycket svårare, skojade Joseph. Han målade först himlen genom att fukta den delvis, lämnade luckor för molnen. Sedan på med lite färg som gjorde att den blev både mjuka och hårda kanter. Stranden målades flödigt och han lade in lite blått vid vattnet för att den blöta sanden reflekterar himlen. Några snabba penseldrag i vattnet gjorde att färgen lade sig ovanpå det knottriga papperet. Plötsligt började vi se vågor och hur solen glittrade i vattnet.
Sedan skulle vi måla likadant. Joseph gick runt bland oss 20 deltagare och kommenterade, han påpekade vad som skulle förbättras.
På eftermiddagen målade han en landskapsbild. Ett foto han tagit från bussen fick bli referens. Först himlen på samma sätt som tidigare, sedan grönt landskap. Här berättade han om Mr Bead och Mr Gravity. Mr Bead är en lång droppe på tvären över papperet, en liten vall av vatten som man kan leda neråt utan att det blir fula kanter. Mr Gravity drar pigmentet neråt så ibland kan det vara bra att hålla bilden på sniskan, eller uppåned. Han var noga med att lämna små vita fläckar där och var. Dessa små bitar förvandlades sedan till byggnader och andra föremål. Målar man över hela ytan blir det dött, förklarar Joseph. I förgrunden lade en varm färg, han lade en blöt orange sträng ovanpå som fick rinna neråt. Fantastiskt, det såg ut som torrt gräs.
Sedan fick vi göra en liknande. Det var kul. Joseph gick återigen runt och kommenterade. Min blev lite väl färggrann, tyckte Joseph.
-Kanske en del av din stil, undrade han.
Jag vet inte, jag tycker hans bild är mycket bättre, samtidigt som jag gillar färg
På kvällen var det middag på gatan utanför. Vi satt bredvid fem målare från Singapore. De andra deltagare på workshopen var från Kanada, Tyskland, USA, Frankrike, Nya Zeeland, Holland och Norge. Vi var totalt 20 deltagare.
Vi fick fisk till huvudrätt.